Co je to koenzym Q10? Velmi důležitá látka pro náš organizmus.

Koenzym Q10 je důležitý antioxidant pro náš organizmusKoenzym Q10 (ubichinon, vitamin Q) je přirozeně obsažen v buňkách lidského těla, zejména v buňkách aktivních a zatěžovaných (například v buňkách srdce, mozku, v játrech). Koenzym Q10 hraje klíčovou úlohu při produkci energie a v ochraně buněk před poškozením toxickými volnými radikály.

Chrání buňky a posiluje organizmus

Ochraňuje tak buňky před poškozením a před předčasným stárnutím. Mladý zdravý jedinec udržuje normální hladinu koenzymu Q10 příjmem z potravy a vlastní produkcí. Po dvacátém roce věku dochází k úbytku koenzymu Q10 v organizmu tak, že po čtyřicítce je ho polovina původního množství. Buňky se potom stávají náchylnější k poškození, hůře využívají energii pro svoji existenci a činnost.
 

Koenzym Q10 nemá žádné vedlejší účinkyDojde-li k poklesu koenzymu Q10 v organizmu pod potřebnou úroveň, může se to projevit sníženou výkonností organizmu, horší tolerancí zátěže, sníženou pracovní aktivitou, únavou, sníženou schopností regenerace.

Bez vedlejších účinků a toxicity

U osob, kde se organizmus musí vyrovnávat s některým z dlouhodobě zatěžujících onemocnění (například cukrovka, vysoký tlak, angina pectoris, srdeční nedostatečnost, léčba pro vysoký cholesterol apod.), má udržení normální hladiny koenzymu Q10 pro organizmus ještě větší význam. Koenzym Q10 je přirozeně přítomný v potravě například v hovězím mase, v srdci, játrech, ledvinách, sojovém oleji, sardinkách, makrele, burských oříšcích.

Pro přijetí 30 mg koenzymu Q10 bychom museli sníst přibližně půl kilogramu sardinek, kilogram hovězího, nebo více jak kilogram burských oříšků.
Není popisována toxicita, ani nežádoucí vedlejší účinky podávání koenzymu Q10 jako doplňku stravy.